Καινούργια ρούχα

Σε κάποιο από τα ταξίδια μου βρέθηκα να παρακολουθώ τον καυγά δυο αρσενικών καμηλών για τα μάτια μιας θηλυκής από την άβολη θέση του αναβάτη ενός εκ των κυρίων. Πριν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, ο καμηλιέρης επανέφερε τα παλικάρια στην τάξη και μετακίνησε την πέτρα του σκανδάλου στο τέλος του καραβανιού – κι έτσι επέστρεψε κι η καρδιά μου στη θέση της.

Caravan

(c) Simon Purdy, 2006

Το περιστατικό έγινε η αφορμή μιας συζήτησης με τον καμηλιέρη γύρω από την παροιμιώδη υπομονή της καμήλας και την αντοχή της στις κακουχίες και την κακομεταχείριση. Μου εξήγησε λοιπόν πως ακόμα κι οι καμήλες έχουν τα όριά τους και πως στα μάτια της καμήλας ο υπεύθυνος για τα βάσανα και τις κακουχίες της είναι ο καμηλιέρης. Κι αν ο τελευταίος αργήσει να αντιληφθεί πως η οργή είναι έτοιμη να ξεχειλίσει το πληρώνει με τη ζωή του. Και καθώς πίναμε το τσάι μας μου περιέγραψε το ακόλουθο ‘πρωτόκολλο’.

 

Μόλις λοιπόν ο καμηλιέρης διαπιστώσει πως η καμήλα του πλησιάζει στο ‘ως εδώ και μη παρέκει’ βγάζει τα ρούχα του, τα πετάει μπροστά της κι απομακρύνεται. Η καμήλα τότε ορμάει πάνω τους και τα κομματιάζει με μανία ξεσπώντας την οργή της πάνω τους. Όταν η σεμνή αυτή τελετή λάβει τέλος και η καμήλα εκτονωθεί, ο καμηλιέρης επιστρέφει φορώντας τα καινούργια του ρούχα για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος κακομεταχείρισης…

 

Στην αφελή ερώτησή μου αν η ‘μέθοδος’ είναι αποτελεσματική ο καμηλιέρης γελώντας μου είπε πως ναι, είναι. Γιατί η καμήλα δεν γνωρίζει πως ο πραγματικός υπεύθυνος των δεινών της είναι εκείνος που βρίσκεται κάτω από τα ρούχα. Για εκείνη, η φορεσιά του καμηλιέρη είναι η ορατή ‘αιτία του κακού’ κι αυτή είναι που εισπράττει την οργή της. Δεν ρώτησα τον καμηλιέρη αν έχει διαβάσει τον ‘Ηγεμόνα’…

 

Εκείνοι που συγκροτούν τις – κατά την εκπάγλου καλλονής διάλεκτο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας – ‘προσφυγικές ροές’ είναι οι κολασμένοι της γης που βαρέθηκαν να περιμένουν την ελπίδα να τους επισκεφθεί στο σπίτι τους κι αποφάσισαν να την επισκεφθούν στο δικό της. Καθώς οι κακουχίες θα μεγαλώνουν, η κούραση κι η απόγνωση θα δίνουν τη θέση τους στην αγανάκτηση και την οργή. Οι καμηλιέρηδες της ‘οικονομίας-καζίνο’* βγάζουν σιγά σιγά τα παλιά τους ‘ρούχα’ (οι χώρες του ευρωπαϊκού ‘προσφυγικού διαδρόμου’) για να τα πετάξουν στα πόδια των αγανακτισμένων κολασμένων της γης. Κι οι τελευταίοι θα τα κομματιάσουν γιατί εκείνα είναι η ορατή αιτία των δεινών.

 

(Οι καμηλιέρηδες της τελευταίας παραγράφου έχουν διαβάσει τον ‘Ηγεμόνα’…)


* Wall Street, City, Φραγκφούρτη, κ.ά.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Άποψη, Ελληνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s