Johnny, be good!

Αν όντως ο κ.Τσίπρας ανέθεσε στον κ.Βαρουφάκη να επεξεργαστεί ένα σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα για την περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη έκανε πολύ καλά. Πολλούς μήνες πριν αναρριχηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν ήδη κοινό μυστικό πως σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, όπως επίσης και οι ισχυρότερες οικονομίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργάζονταν σχέδια αντιμετώπισης ενός Grexit. Θα ήταν λοιπόν αδιανόητα ανεύθυνο κι επιπόλαιο ο άμεσα ενδιαφερόμενος να σφυρίζει αδιάφορα και να εφησυχάζει απέναντι στο ενδεχόμενο μιας βίαιης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο κ.Τσίπρας λοιπόν έκανε ό,τι όφειλε να κάνει ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός.

Η ανευθυνότητά του έγκειται στην απουσία αποτελεσματικού ελέγχου των πεπραγμένων του κ.Βαρουφάκη, και χαίρομαι που απόψε στη συνέντευξή του ανέλαβε την ευθύνη για αυτό. Ωστόσο, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό για τα λάθη του πρώην ΥΠΟΙΚ είναι – και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως – κάτι αυτονόητο, γι’αυτό και δεν σκοπεύω να υπερβάλλω στις επιδοκιμασίες για αυτή του την ενέργεια. Κι άλλωστε η καθυστέρηση παρέμβασης εκ μέρους του πρωθυπουργού στην πολιτεία του πρώην ΥΠΟΙΚ αποδείχτηκε καταστροφική. Κι αυτό το τελευταίο κάνει τον κ.Τσίπρα έναν προβληματικό πρωθυπουργό.
Αυτός είναι κι ο σπουδαιότερος λόγος που η επιθυμία του κ.Τσίπρα να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης της συμφωνίας που υπέγραψε με αφήνει παγερά αδιάφορο. Τέτοια φιλόδοξα σχέδια όπως αυτό το οποίο καλείται η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει, σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με απουσία επαρκών πόρων, υλοποιούνται από εκείνους που μπορούν κι όχι εκείνους που θέλουν. Η πολύ κακή διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας τους πρώτους έξη μήνες της πρωθυπουργίας του αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως ο κ Τσίπρας είναι ανεπαρκής για να διευθύνει από τη θέση του πρωθυπουργού ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο. Τα πιθανά ενοχικά σύνδρομα από την αποτυχημένη διαχείριση του προβλήματος εκ μέρους του μπορεί να τα μοιραστεί με τον ψυχολόγο του, τη σύζυγό του ή τον πνευματικό του, όχι όμως να πειραματιστεί ξανά “στο κεφάλι του κασίδη” για να νιώσει ικανοποιημένος πως “στο τέλος έκανε το χρέος του“…

Ο κ.Τσίπρας λοιπόν είναι διοικητικά ανεπαρκής, είναι ιδεολογικά και πολιτικά μπερδεμένος, είναι άπειρος σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενομένου…αλλά δεν μου μοιάζει για “προδότης”. Να σταματήσει λοιπόν η καθ’ημάς Αριστερά να ψάχνει ξανά “προδότες” για να φορτώσει την αποτυχία της να προετοιμαστεί επαρκώς για μια ακόμα “ιστορική ευκαιρία”. Το ίδιο ισχύει και για τον “εξαπατημένο” ελληνικό λαό. Για τον “πονοκέφαλό” του, ο ελληνικός λαός επέλεξε να αγνοήσει την (βαριά για το στομάχι του) ασπιρίνη και να απευθυνθεί σε ξεματιάστρα. Επειδή επιδεινώθηκε ο πονοκέφαλος δεν σημαίνει πως η ξεματιάστρα “μάς πρόδωσε” αλλά πως ο ίδιος όφειλε να αναζητήσει ένα παυσίπονο ελαφρύτερο για το στομάχι από την ασπιρίνη κι όχι να εναποθέσει – εν έτει 2015 – την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου του σε ξεματιάστρες…

Για μένα ωστόσο ο κ.Βαρουφάκης κατάφερε και χθες να είναι το πρόσωπο της ημέρας. Όχι τυχαία. Μίλησε* για μια “ομάδα πέντε ατόμων” οι οποίοι επεξεργάζονταν ένα σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα στην περίπτωση Grexit, Και μίλησε επίσης για την απουσία στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπων ικανών να διαχειριστούν μια τέτοια μετάβαση. Την ίδια στιγμή ο κ.Λαφαζάνης από το παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζει και κινείται ισχυριζόταν πως υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη το οποίο όμως “δεν θέλει να αποκαλύψει αυτή τη στιγμή (sic)”.

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να σταματήσουν τα χοντροκομμένα αστεία. Κι ο κ.Βαρουφάκης είναι άνθρωπος-κλειδί για αυτό εφόσον γνωρίζει και οφείλει να αποκαλύψει, έστω και δίχως να τους αναφέρει ονομαστικά, αν σε εκείνη την πενταμελή “task force της δραχμής” συμμετείχαν και στελέχη της λεγόμενης “Αριστερής Πλατφόρμας” του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όχι, σημαίνει πως η “Αριστερή Πλατφόρμα” δεν διαθέτει ανθρώπους ικανούς να διαχειριστούν την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν οι “νέοι αντιμνημονιακοί” επιχειρούν ξανά (!) να παραμυθιάσουν τους εξαντλημένους και ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες υποσχόμενοι ανύπαρκτες ή ανέφικτες “εναλλακτικές λύσεις”.

Αν ναι, σημαίνει πως είναι καιρός να σταματήσουν τα μισόλογα και τα υπονοούμενα και να περιγράψουν ποιο είναι το περίφημο “εναλλακτικό σχέδιο” – κι επίσης γιατί απορρίφθηκε από τον κ.Τσίπρα. Αν δεν μιλήσουν ανοικτά γι’αυτά τότε ψαρεύουν σε θολά νερά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Ευτυχώς ο κ.Βαρουφάκης μιλάει ακατάπαυστα…Μακάρι να πάρουμε την απάντηση γρήγορα.

Επιμύθιο

Την επαύριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ξεκίνησε η δημιουργία του επικαιροποιημένου “αντιμνημονιακού μετώπου” εναντίον του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης (“Μνημόνιο 3”). Αυτή η νέα “αντιμνημονιακή συμμαχία” ετερόκλητων πολιτικών χώρων βρίσκει στήριγμα όχι πλέον στην “ριζοσπαστικοποίηση” – την ποιά;… – της ελληνικής κοινωνίας μα στο θυμικό της – κι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία έχει νεύρα…Είναι ανορθολογική, αναζητά “προδότες” για να κρύψει την ανεπάρκειά της, είναι προϊόν (και) απογοήτευσης για το θησαυρό που αποδείχτηκε άνθρακες. Μακάρι να είναι λίγα τα ψωμιά της…


* Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η “ανάκριση” του κ.Βαρουφάκη από τα ΜΜΕ κι όχι στο αν ο κ.Τσίπρας γνώριζε ή ενθάρρυνε το “σχέδιο B”.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ελληνικά, Στα πεταχτά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s