Δημοψηφίσματα…

Θεωρώ το δημοψήφισμα που προτείνει ο κ.Τσίπρας περιττό, εφόσον είναι πρόσφατη η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση για διαπραγμάτευση με στόχο μια επωφελή συμφωνία για τη διάσωση της χώρας. Αν η συμφωνία που προτείνεται δεν είναι επωφελής τότε ας μην την δεχθεί η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση. Έχει την λαϊκή εντολή να πει “οχι”.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πρέπει να γίνει πριν από όλα είναι να εξηγήσει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία που προτείνεται δεν είναι επωφελής ώστε να την δεχθεί. Κι επίσης να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για την διαπραγμάτευση που έκανε.

Επειδή ωστόσο δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα είναι πιθανό τελικά να γίνει. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε τρία πράγματα:

1. Καμιά απόφαση δεν θα σημάνει την επιβίωση ή την εξαφάνιση του ελληνικού έθνους. Οι λαοί ούτε διασώζονται ούτε πεθαίνουν από μια ψηφοφορία. Η όποια απόφαση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια κι αυτό είναι όλο. Τα βήματα που θα ακολουθήσουν, οι προσπάθειες ενός εκάστου εξ ημών, οι ιδέες μας κι οι ικανότητές μας θα καθορίσουν το μέλλον μας. Κι η ιστορία θα κρίνει αν η όποια απόφαση ήταν επιτυχής ή ατυχής. Δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου λοιπόν. Είναι απλά η λαϊκή ετυμηγορία επί κάποιου ερωτήματος.

2. Η διαφορετική ψήφος του γείτονα, του συγγενή, του συναδέλφου, της αγαπημένης, δεν σημαίνει πως είναι “εχθρός”. Σημαίνει πως στη δεδομένη ιστορική στιγμή έχει μια διαφορετική άποψη. Την επόμενη του δημοψηφίσματος κι εμείς κι οι “άλλοι” θα κληθούμε να ζήσουμε στο ίδιο περιβάλλον, με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες. Κι είναι προϋπόθεση για την βέλτιστη δυνατή ετυμηγορία η απομόνωση τις επόμενες μέρες κάθε διχαστικής και εμφυλιοπολεμικής φωνής που θα θελήσει να αποκομίσει ωφέλη από την όξυνση της αντιπαράθεσης. Δεν χρειαζόμαστε άλλο εμφύλιο, όσοι ζήσαμε έως τώρα φτάνουν και περισσεύουν.

3. Να σκεφτούμε θετικά και καλόπιστα απέναντι σε όλα. Τα λάθη που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα δεν ήταν μόνο των άλλων μα και δικά μας.  Δεν είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς μα υπάρχουν και φίλοι εκεί έξω που στενοχωριούνται που μας βλέπουν σε δυσκολία. Δεν είμαστε ένα έθνος υπό διωγμό μα μια παρεξηγημένη εθνική οντότητα – κι οι παρεξηγήσεις μπορεί να οφείλονται και σε δικά μας λάθη κι υπερβολές. Κανείς δεν θα κερδίσει από την καταστροφή μας και γι’αυτό είναι καλύτερα να μην καταστραφούμε. Και ψυχραιμία. Ποτέ η απόφαση εν θερμώ και με αίσθημα καταδίωξης δεν είναι καλή απόφαση. Ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Θα επανέλθω…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Άποψη, Ελληνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s